Hasznos tudnivalók

Civil szervezetek számára hasznos lehet a már Magyarországon is ingyenesen elérhető Google eszközök, a Google Nonprofit Szervezeteknek. Ez Magyarországon a TechSoup nemzetközi szervezet helyi partnerével, a NIOK Alapítvánnyal együttműködésben, a CivilTech Program keretében érhető el, amelyet 2008-ban a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány a Microsofttal közösen indított el.

A Google Nonprofits a jogosult szervezetek számára a fizetős Google-termékek ingyenes verzióihoz, valamint speciális, kimondottan nonprofit szervezetek számára elkészített funkciókhoz. Az eszközök segítségével a nonprofit szervezetek új adományozókat és önkénteseket találhatnak, hatékonyabban dolgozhatnak, és cselekvésre ösztönözhetik támogatóikat.

Infografika készítése: egyszerűen, gyorsan, szépen, olcsón

Az alábbi eszközök mind ugyanazzal a céllal jöttek létre. Olyan webes szerkesztőfelületet nyújtanak, amellyel könnyen és gyorsan készíthetünk adatvizualizációkat egy adott témáról. Az árazásbeli különbségek általában annyit takarnak, hogy az igazán könnyen használható, szép sablonokat és sokféle ikont, grafikont megjelenítő eszközök már pénzt kérnek például azért, hogy vízjel nélkül, nagy méretben tölthessük le az alkotásunkat, vagy akár azért, hogy hány projekten dolgozhatunk egyszerre.

A teljes ingyenesség gyakran a termék fejletlenségét takarja, de egy kevés pénzből gazdálkodó civil szervezetnek megérheti a nehezebben használható eszközökkel vesződni. A legtöbb infografika-készítőeszköz biztosít a számunkra csak átírással, színek és formák változtatásával gyorsan saját kedvünkre szabható kész anyagokat. Ha valaki nem tapasztalt sem a grafikai tervezésben, sem az infografikák készítésében, érdemes egy ilyen felhasználásával kezdeni, és csak akkor kiélni az alkotói szabadságot, mikor már magabiztosan tudunk igényes anyagokat létrehozni.

PixCone

A PixCone egyelőre béta verzióban fut és ingyenes. Az alapító azzal hirdeti az oldalt, hogy a PixCone kifejezetten az adatos infografikák készítésére jött létre.

Screen Shot 2015-07-27 at 15.36.43

Factmint Charts

A Factmint nem kereskedelmi felhasználásra teljesen ingyenesen teszi lehetővé HTML-ben létrehozott táblázatok kattintható ábrává való átformálását. A táblázatot az ő felületükön is létrehozhatjuk. Ideális eszköz újságíróknak.

Screen Shot 2015-07-27 at 15.42.37

Venngage

A Venngage ingyenes fiókkal rendelkező felhasználóknak limitált számú sablont, ikont és szerkeszthető projektet biztosít. A “Premium” hozzáférés 15 dollárba kerül havonta.

Screen Shot 2015-07-27 at 15.39.54

Infogr.am

30 napig ingyenesen kipróbálható, utána a legolcsóbb előfizetés 15 dollár havonta a “Pro” hozzáférésért, egy 2015 tavaszi megkeresés során civil szervezet részére 30% kedvezményt ajánlottak az előfizetési díjból.

Screen Shot 2015-07-27 at 15.24.03

Piktochart

A legtöbb funkció elérhető ingyenesen, a vízjel nélküli nagyméretű fájlok letöltése előfizetéshez kötött (civil szervezeteknek 39,9 dollár/év).

Mutasd a domained, megmondom, ki vagy

Némely esetben egy-egy domain-név alapos vizsgálata igazi meglepetésekkel szolgálhat. Most két olyan eszközt mutatunk, amelyekkel hasznos adatokhoz juthatunk olyanokról is, akik megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy minél kevesebb információ kerüljön nyilvánosságra róluk.

Hazánkban a szélsőséges szerveződések igyekeznek kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket, gyűlöletbeszédeiket előszeretettel jelenítik meg olyan oldalakon, amelyeknek a tulajdonosai, használói rejtve maradhatnak. Jó példa erre a deres.tv nevű portál, amelyre nap mint nap töltenek fel már-már kuruc.info-szintű gyűlölködéseket, a készítő csapatról viszont semmilyen információ nincs az oldalon. A honlapon neveket nem találunk, a domain tulajdonosára pedig a magyar szolgáltatónál (domain.hu) hiába keresünk rá, mivel az csak a .hu-s oldalakról ad tájékoztatást.

Robtex.com

Bár a magukat több szinten védő tulajdonosok kilétét (pl. kuruc.info) az általunk bemutatott eszközök sem tudják felfedni, segítségükkel viszont feltárhatóak a teljes kép kialakításához elengedhetetlen kapcsolati hálók, összefonódások. Az egyik ilyen eszköz a robtex.com.

A robtex.com-on számtalan új információt kapunk a rejtőzködőkről, megtudhatjuk például, hogy az adott oldal IP címén milyen további honlapok futnak. Ehhez rá kell keresni a kérdéses oldal domain-nevére, ezután pedig a “Shared” fülre kell kattintani.

Maradva a példánál: a deres.tv esetében ez máris egy fontos információt eredményez. Kiderül ugyanis, hogy a deres.tv mail szervere ugyanazon az IP címen fut, mint a mail.szentkoronaradio.com, vagy a mail.magyarsziget.hu. Utóbbi két oldal pedig egyértelműen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz köthető. Köztük, és a deres.tv között hivatalosan nincs kapcsolat, ám az, hogy a mail szervereik egy IP címen futnak, jelzi, hogy mégiscsak lehet valami közük egymáshoz.

Ha pedig ezután a “Records” fülre kattintunk át, akkor még egy izgalmas adatot láthatunk: azt, hogy ez a bizonyos mail szerver Oroszországban van, ott fizettek elő a szolgáltatásra. Ez pedig egy újabb érdekes adalék a kapcsolati hálók feltárásához.

Nemcsak a mail szervert érdemes megvizsgálni, hanem azt is, hogy az adott oldal IP-címén még milyen honlapok futnak. Érdekességekbe, új információkba így is nagyon könnyen belefuthatunk: a Lezsák Sándor vejének résztulajdonában álló, az MTVA által is gyakran foglalkoztatott médiavállalkozás, a Dextramedia Kft. honlapja például egy olyan IP-címen van, amelyen ugyancsak felsorakozik a teljes HVIM-repertoár a hvim.hu-tól a toroczkailaszlo.hu-n át a zagyvagyula.hu-ig:

Domaintools

Ha még mélyebbre akarunk ásni, akkor pedig érdemes elővennünk a másik általunk elég gyakran használt eszközt, a Domaintoolst. A szolgáltatást regisztráció után egy hétig ingyen lehet használni, utána viszont havonta 50 dollár, egészed addig, amíg le nem mondjuk.

A Domaintools leghasznosabb szolgáltatása a Whois Lookup, azon belül pedig a Whois History, amely egészen a kezdetektől megmutatja például azt hogy kik regisztrálták be a domaint, kik használták, hogy kik intézték a technikai ügyeit. A magyar oldalaknál hasznos domain.hu-n csak a jelenlegi tulajdonost és technikai kontaktot láthatjuk.

A Whois Lookup-al emellett bármilyen domain tulajdonosának utánanézhetünk, lehet a vége .com, .tv, vagy .hu, és az se jelent akadályt, ha az oldal időközben megszűnt.

Összességében az a legjobb, ha mindhárom szolgáltatást együtt használjuk, tehát a domain.hu-t, a robtex.com-ot, és a Domaintoolst. Alapinformációkhoz elég az első kettő – a domain.hu-n telefonszámokat is találunk, amely abban az esetben igen hasznos lehet, ha meg akarjuk keresni az illetőt, főleg, ha a keresett személy máshol nem elérhető, az e-mail címe például nem nyilvános, és nem érhető el a közösségi portálokon.

Így találtunk rá például egy rejtőzködő HVIM-es vezető elérhetőségére is, akit hiába kerestünk mindenhol, telefonszámot sehonnan sem kaptunk. A domain.hu-n viszont az egyik HVIM-közeli alapítványnál az ő telefonszáma szerepelt, így végül mégis sikerült készíteni vele egy rövid interjút.

Oroszi Babett

adatujsagiras.atlatszo.hu (CC BY-NC-SA 2.5)