Ennyi az egész?

Természetesen nem, vagy legalábbis jó esetben nem. Bár az adatelemzés egy nagyon erős eszköznek számít az újságírói kelléktárban, ettől még csak egy eszköz a sok közül. Hiába találunk valamilyen érdekes összefüggést az adatokban, attól még annak utána kell járni. Beszéljünk az adott terület szakértőivel, olvassuk el a kapcsolódó dokumentumokat, szólaltassuk meg a történet szereplőit, és persze az sem árt, ha más vonatkozó adatokat is begyűjtünk.

Az adatra is érdemes ugyanis úgy tekinteni, mint egy humán forrásra. Az adatokból kinyert információ is lehet félrevezető, torzító vagy akár egyenesen hazug is. Az is lehet, hogy ami az adatelemzés alapján logikai kapcsolatnak tűnik két információ között, az a valóságban csak véletlen egybeesés.

Az adatelemzés tehát sokszor csak az első nagyon fontos lépés egy történet feldolgozásának során. Alkalmas arra, hogy hipotéziseket állítsunk fel, de azokat valóságtartalmát még tesztelni kell. Mindig érdemes tehát más forrásokkal is leellenőrizni azokat a megállapításokat, amelyekre az adatelemzés során jutunk. Arról nem is beszélve, hogy nagyon ritkán születnek izgalmas, a közönséget magával ragadó történetek pusztán Excel-táblák alapján. Használjuk az adatokat, de ne feledkezzünk meg azokról a hús-vér emberekről, akikről ezek az adatok szólnak.