Infografika készítése: egyszerűen, gyorsan, szépen, olcsón

Az alábbi eszközök mind ugyanazzal a céllal jöttek létre. Olyan webes szerkesztőfelületet nyújtanak, amellyel könnyen és gyorsan készíthetünk adatvizualizációkat egy adott témáról. Az árazásbeli különbségek általában annyit takarnak, hogy az igazán könnyen használható, szép sablonokat és sokféle ikont, grafikont megjelenítő eszközök már pénzt kérnek például azért, hogy vízjel nélkül, nagy méretben tölthessük le az alkotásunkat, vagy akár azért, hogy hány projekten dolgozhatunk egyszerre.

A teljes ingyenesség gyakran a termék fejletlenségét takarja, de egy kevés pénzből gazdálkodó civil szervezetnek megérheti a nehezebben használható eszközökkel vesződni. A legtöbb infografika-készítőeszköz biztosít a számunkra csak átírással, színek és formák változtatásával gyorsan saját kedvünkre szabható kész anyagokat. Ha valaki nem tapasztalt sem a grafikai tervezésben, sem az infografikák készítésében, érdemes egy ilyen felhasználásával kezdeni, és csak akkor kiélni az alkotói szabadságot, mikor már magabiztosan tudunk igényes anyagokat létrehozni.

PixCone

A PixCone egyelőre béta verzióban fut és ingyenes. Az alapító azzal hirdeti az oldalt, hogy a PixCone kifejezetten az adatos infografikák készítésére jött létre.

Screen Shot 2015-07-27 at 15.36.43

Factmint Charts

A Factmint nem kereskedelmi felhasználásra teljesen ingyenesen teszi lehetővé HTML-ben létrehozott táblázatok kattintható ábrává való átformálását. A táblázatot az ő felületükön is létrehozhatjuk. Ideális eszköz újságíróknak.

Screen Shot 2015-07-27 at 15.42.37

Venngage

A Venngage ingyenes fiókkal rendelkező felhasználóknak limitált számú sablont, ikont és szerkeszthető projektet biztosít. A “Premium” hozzáférés 15 dollárba kerül havonta.

Screen Shot 2015-07-27 at 15.39.54

Infogr.am

30 napig ingyenesen kipróbálható, utána a legolcsóbb előfizetés 15 dollár havonta a “Pro” hozzáférésért, egy 2015 tavaszi megkeresés során civil szervezet részére 30% kedvezményt ajánlottak az előfizetési díjból.

Screen Shot 2015-07-27 at 15.24.03

Piktochart

A legtöbb funkció elérhető ingyenesen, a vízjel nélküli nagyméretű fájlok letöltése előfizetéshez kötött (civil szervezeteknek 39,9 dollár/év).