Kommunikáció: hogyan tudassam a külvilággal, hogy szervezetem tevékenységével kapcsolatban nyílt adatokat kezelek?

Az online elérhetővé tételből következik az, hogy az online keresőszolgáltatások számára felfedezhetővé tesszük oldalunkat, adatállományainkat. A nyílt adatok ugyanakkor mit sem érnek felhasználók nélkül. Annak, aki arra adja a fejét, hogy nyíltan tesz adatokat hozzáférhetővé, mindent meg kell tennie azért, hogy erről a felhasználók minél szélesebb rétege tudomást is szerezzen.

Több olyan csomópont létezik, amely nyílt adatbázisokat listáz – ilyen a Datahub, ami megkönnyíti szervezetek számára a publikálást, publicitást. Emellett szektorspecifikus gyűjtőoldalak is léteznek, különösen tudományos területeken.

Adatbázisok nyílttá tétele elsősorban hivatalos, megbízható adatok esetében releváns, így az állam által gyűjtött adatok köre, ami elsősorban fontos, ugyanakkor számos civil, nonprofit szervezet is létezik, amelyek olyan feladatokat látnak el, amelyek során számtalan adat keletkezik, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot.

Civil szervezetek számára eleve fontos a hatékony és széleskörű kommunikáció. Az adatok nyílt kezelése során végzett kommunikáció – Facebook, Twitter és más közösségi médiás platformok – során érdemes a #opendata kulcsszót alkalmazni, hogy a poszt könnyen felfedezhetővé váljon azok számára, akik ilyen témában keresnek, erre figyelnek.

A magyar open data mozgalom egyik legaktívabb színtere az OpenData.hu weboldal, amelyen számtalan adatcsomag, résztvevő szervezet és tematikusan listázott csoport szerepel. Létezik bárki számára elérhető Facebook csoport és Page, amelyen a tagok hasznos információkat, híreket osztanak meg a nyílt adatkezeléssel kapcsolatba . Ez egy olyan fórum, amelyen a téma iránt érdeklődők bátran feltehetik kérdéseiket akkor is, ha csak keveset tudnak a témáról, hozzáértő közegben segítségre találhatnak.

Jó módszer lehet, ha egy szervezetben nincs meg a hozzáértés arra, hogy adatait nyíltan hozzáférhetővé tegye, hogy megkeresse akár a fent említett fórumokat, akár személyesen olyan rendezvényeket, ahol a technológiában is képzett szakértőkkel találkozhat. Ilyenek a K-Monitor által is szervezet hackathonok, vagy az open data közösség által szervezett meetupok.