Tedd elérhetővé az adatokat (technikai nyitottság)

A nyílt adatnak technikai és jogi szempontból is nyíltnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy az adatsort le lehet tölteni egy csomagban, gépileg feldolgozható formátumban.

Elérhető adat

Az adatok nem kerülhetnek többe, mint a reprodukciójuk reális költsége, és lehetőleg ingyenesen letölthetők az internetről. Ez az díjszabás azért vállalható, mert az intézménynek nem kerülhet semennyibe az, hogy az adatokat megosztja felhasználásra.

Adatcsomag

Az adatsort egy teljes csomagban elérhetővé kell tenni. Ha olyan adatbázisod van, amelyet törvényi előírásnak megfelelően gyűjtöttek össze, akkor az egész adatbázis legyen letölthető. Egy web API vagy hasonló szolgáltatás nagyon hasznos tud lenni, de ez nem helyettesítője az egy kattintással letölthető csomagoknak.

Nyílt, gépileg feldolgozható formátum

A közintézmények által gondozott adatok felhasználása nem ütközhet szerzői jogi korlátozásokba. Még ennél is fontosabb, hogy az adatsorokat gépileg feldolgozható formátumban tedd közzé, mert az nagyobb teret ad az újrafelhasználásnak. Egy példa erre, mikor statisztikákat pdf dokumentumként tesznek közzé, mert azt használták például a nyomtatott anyagok előkészítésére. Igaz, hogy ezeket a statisztikákat az emberek tudják értelmezni, a számítógépek viszont nagyon nehezen. Ez pedig nagyban korlátozza, hogy mások is felhasználják ugyanezeket az adatokat.

Néhány követendő irányelv:

  • ne bonyolítsd túl a dolgokat
  • gyorsan cselekedj
  • legyél pragmatikus.

Jobb ma közzétenni a nyers adatokat, mint a tökéletes adatsor publikálásával félévet várni.

Nagyon sokféle módja van annak, hogy mások számára elérhetővé tedd az adatokat. A legmagátólértetődőbb az internet korában az internetes közzététel. Ennek a modellnek sok változata létezik, a legalapvetőbb, amikor az intézmény az adatokat a saját honlapján teszi közzé és egy központi katalógus mutatja meg a látogatónak, hol van pontosan az adatforrás. Itt is vannak azonban alternatívák: amikor a kapcsolat limitált, vagy az adatsor túlságosan nagyméretű, akkor más formátumokban történő terjesztés is elfogadott. Ebben a részben az olyan alternatív megoldásokat soroljuk fel, amelyek nem növelik a reprodukcióhoz kapcsolódó költségeket.